Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня

Публикувано на 30/11/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 07/11/2018 | Видяно 74 654 пъти

Много домакинства се ориентират към ламината, като достойна алтернатива на студения теракот, най-вече заради ниската му цена, лесния монтаж и още по-лесната поддръжка. Този материал ще придаде невероятна топлина и уют на кухнята, като ще спомогне за визуалното й сливане с дневната, когато това е необходимо в общото помещение. Майсторите от форума напомнят обаче, че ламинатът може да се подуе при често намокряне, поради което не е подходящ за зоната около кухненската мивка например.


Наливните подове са иновация в настилките за дома

Специалистите от форума често препоръчват наливните подове, като съвременна и дълготрайна алтернатива на познатите ни настилки. Те са изградени от полимерни материали и образуват напълно гладко покритие, като се отличават и с високо ниво на влагоустойчивост. Монтажът и почистването им са лесни като детска игра, а на всичко отгоре този тип настилки придобиват и широка гама от цветове и мотиви, което ги нарежда сред най-добрите варианти за кухнята.

Виж още: 10 великолепни американски кухни


Поставянето на балатум в кухнята е практично решение, щадящо бюджета

Добрият стар балатум все още намира приложение в кухнята, като обаче не е сред най-модерните и често използвани подови покрития в съвременния дом. Той е лесен за поставяне, не изисква специфична поддръжка и е относително устойчив на често намокряне. Въпреки разнообразието от нюанси и мотиви, според специалистите от форум "Направи сам" днес балатумът не се откроява с особени предимства пред останалите популярни настилки за пода, поради което все по-рядко присъства в жилищата ни.

Виж още: Идеи за блестяща и комфортна кухня с лампи под шкафовете


Вечната битка в кухнята - теракот срещу гранитогрес?

Класическо решение за подова настилка на кухня е поставянето на теракот или гранитогрес. Този тип материали се отличават с голяма устойчивост и огромни възможности откъм дизайн, като обаче са по-трудоемки за монтаж и изискват намесата на опитен майстор. Макар плочките на пода да са изключително лесни за почистване, те държат по-студено в сравнение с други материали, като ламинат или естествен паркет. Според някои специалисти от форума гранитогресът е значително по-здрав от теракота, поради което често е и предпочитан вариант за съвременната кухня.

Виж още: Приведете кухнята си в ред с тези невероятни кутии за съхранение


Естественият паркет създава неподозиран комфорт у дома

Макар и по-скъп, естественият паркет ще създаде наистина комфортна и уютна обстановка във всяка стая у дома. Той обаче е особено чувствителен към намокряне, поради което не е особено подходящ за съвременната кухня. При евентуален теч или интензивна влага, паркетът ще се повреди, затова обмислете внимателно приложението му в това помещение. Оригинален и практичен вариант е съчетаването на паркет с теракот или гранитогрес, като тази идея е особено подходяща, когато кухнята е обединена с трапезария или хол.


Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня?

Ремонтът на кухнята често ни изправя пред сериозни дилеми относно избора на материали и обзавеждане за новото помещение. За да ви спестим време и неоправдани разходи, днес ще разгледаме особеностите на най-популярните подови настилки за кухня, препоръчвани от майсторите във форум "Направи сам". Вижте кои са те, а цялостното преобразяване на тази важна част от дома оставете в ръцете на квалифицирани майстори!


Оригинална подова настилка от винил за вашата кухня

Завидната дълготрайност и лесната поддръжка на подовата настилка от винил предопределя и нейното широко използване у дома. Изградена от устойчиви синтетични материали, тя се поставя бързо и безпроблемно, като притежава и страхотни естетически качества. Винилът може да придобие различни цветове и шарки и дори да наподобява визуално други настилки, което го прави незаменим материал за пода на кухнята. Той е достъпен, водоустойчив и издръжлив на механично нараняване, затова често е и препоръчван от майсторите във форума.


Килим в кухнята - защо не?

Някои домакинства залагат на доказано успешната комбинация от хладна подова настилка и мек килим, който да придава уют и топлина на помещението. Това решение е идеално и за кухнята, като тук обаче е важно да подберете килим, който не само да подхожда на обзавеждането й, но и да е сравнително устойчив на влага и интензивен трафик. В този смисъл най-практични се оказват килимите от акрил и полипропилен, тъй като те впечатляват с изумителна дълготрайност, а освен това са и лесни за почистване. Не отлагайте ремонта на кухнята, а го реализирайте още тази пролет с помощта на опитен майстор! Точния професионалист пък можете да откриете в MaistorPlus, като заявите проект при нас напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта